Header Ads

Son Haberler

Oyun için konsol mu, bilgisayar mı?

“Oyun oynamak için bilgisayar mı, konsolu mu almak mantıklı?” sorusunu çok fazla duyuyoruz. Birçok kullanıcı da bu sorunun tam olarak cevabını alabilmiş değil ve halen daha kararsız. Biz de bu yazımızda hangisini almanız gerektiği konusunda yardımcı olacaka bazı avantajları ve dezavantajları listeliyoruz. Bakalım, platformlar arasında hangisi sizin için ideal olacak?

Oyun konsolları

Oyun konsolları, adından da anlaşılacağı üzere oyun için üretilen özel cihazlardır. Dolayısıyla oyun dışında farklı amaçlar için kullanmayı bekleyemeyiz. Bunun sebebi oyun konsolların, belirli donanım özelliklerine sahip olması ve bu donanımın sadece oyuna göre tasarlanmış olmasıdır.
Bu durum birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Sadece oyun odaklı geliştirilen cihaz, bu konuda da en iyi deneyimi sunmayı başarıyor. Peki, bunu nasıl yapıyor? Konsollar arasında donanım ayrımı olmadığı için oyun yapımcıları, oyunlarını her konsol platformuna özel olarak uyarlar. Böylece oyunun takılması ya da hata vermesi gibi sorunlarla karşılaşılmaz. Oyun keyfiniz bölünmez.
Özel olarak geliştirilen oyunlar demişken konsollar tarafında platformlara göre bazı özel oyunların olduğunu da belirtmemizde fayda var. Örnek vermek gerekirse Xbox platformu tarafında Forza serisi varken, Playstation platformu tarafında ise God of War gibi oyunlar bulunuyor.
Ancak konsolların, bilgisayarlara göre biraz daha düşük performans sergilediğini söyleyebiliriz. Yani her ne kadar stabil bir oyun deneyimi sunacak olsa da çözünürlük ve kare hızı bakımından bilgisayarların performansına yetişemeyebilir.
Bunun yanı sıra konsolların yeni modellerinin uzun süreli aralıklarla çıkması, sizin bir konsolu daha uzun süre kullanabileceğiniz anlamına geliyor.

Bilgisayarlar

Bilgisayarların ilk avantajı, oyunun yanı sıra birçok iş için de kullanılabiliyor olması oluyor. Mesela alacağınız bir bilgisayar ile birlikte internette de dolaşabilirsiniz ve birçok uygulamayı da kullanma şansına erişebilirsiniz.
Konsollar kısmında özel olarak geliştirilen oyunlardan bahsetmiştik. Bilgisayar tarafında da böyle bir sorun yok. Yani her oyunu istisnasız bir şekilde Windows platformunda da oynayabiliyorsunuz.
Bunun yanı sıra yine bilgisayarlara özel olarak geliştirilen oyunlar da mevcut. Bunların başında CS: Go, Dota 2 ve benzeri oyunlar yer alıyor. Genelde çevrimiçi ve çok oyunculu oyunların bilgisayar tarafında daha ağır bastığını görüyoruz.
Oyun performansı konusuna gelecek olursak bu konuda stabil bir performans deneyimi vaat edilmiyor. Yani oyun konsollarında yaşadığını deneyimden biraz daha farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Çünkü bilgisayar tarafında binlerce farklı donanım çeşidi görebilirsiniz. Oyunlar, bu donanımlara göre tek tek bir şekilde geliştirilmiyor. Yani sorun yaşamanız daha yüksek ihtimaller arasında yer alıyor. Tabii bu sorun yaşacağınız anlamına da gelmiyor.
Bilgisayarın bir diğer avantajı da sürekli olarak yükseltme şansınız olması. Yani bilgisayarı satın aldıktan sonra, örneğin RAM’in yetersiz kaldığı yerlerde RAM takviyesi yapabilirsiniz. Hatta masaüstü bilgisayar alırsanız işlemci ve ekran kartı gibi donanımları da rahatlıkla yükseltebilmeniz mümkün.

Klavye ve fare ile oyun keyfi bir başkadır

Konsol ve bilgisayarı birbirinden ayıran detay ise oynanış biçimi oluyor. Birin oyunları yalnızca kontrolcü ile oynarken diğerinde klavye ve fare de kullanabiliyorsunuz. Bu noktada hangisiyle daha rahat ettiğinizi düşünmeniz gerekiyor.
En Önemli Konulardan Biri: Fiyatlar
Bilgisayar ya da oyun konsolu tercihi yaparken fiyat da en önemli faktörlerden biri oluyor. Bilgisayar toplarken ya da hazır bilgisayar satın alırken geniş fiyat aralığında modeller olduğunu göreceksiniz. Ancak oyun konsollarına kıyasla çok daha yüksek fiyatlı olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Benim amacım yalnızca oyun oynamak, bir de sıkıntı yaşamak istemiyorum, bilgisayara da ihtiyacım yok diyorsanız cevap belli. Ama bilgisayarın sunmuş olduğu avantajlar da çok önemli. Bu yazıyı okuduktan sonra isteklerinizi düşünün ve iki cihazı da gözünüzün önüne getirin. Yüksek ihtimalle sonuca varacaksınız.